Kapitel 2 uppgifter

1. Det salutogena perspektivet fokuserar på faktorer som orsakar och vidmakthåller hälsa. Motsatsen till salutogenes är patogenes, som försöker förklara varför människor blir sjuka. Det patogena perspektivet som fokuserar på ohälsa och sjukdom, genomsyrar fortfarande en stor del av sjukvården. 
 
2. Ett exempel kan vara att en stressad ensamstående tvåbarnsföräldern som har behov av fysisk aktivitet men som inte hittar någon kvällstid till detta. En positiv coping skulle vara att tillfredställa behovet genom att börja gå eller cykla till jobbet.Negativ coping är om föräldern tar sig ett par starköl varje kväll då barnen har somnat för att kunna unna sig något. För att kunna ändra beteenden som är negativa måste man vara medveten om varför man agerar på ett visst sätt och vilka konsekvenser det kan få. 
 
3. Anpassning är ett begrepp som hänger nära samman med coping. I båda fallen agerar man på ungefär samma sätt. Men att göra en eller flera mindre anpassningar är oftast lindingare än att behöva tillämpa coping. Det kan handla om mycket små förändringar för att man ska kunna anpassa sig och rätt utnyttja sina resurser och förutsättningar. Coping kräver mer omfattade omställningar för att man ska kunna tillvarata livets möjligheter. 
 
4. Inre motivation är att vi gör något för att vi har en inre drivkradt, en egen vilja att göra det. Vi gör inte det för att vi måste utan för att vi vill. Yttre motivation handlar däremot om att vi gör något för att någon annan vill det. Eller för att vi ska få en belöning eller en ersättning. Det kan vara i form av betyg, lön, berömmelse eller erkännande. 
 
5. Begriplighet: Om du förstår inre och yttre information så har du lättare att få ett samanhang i livet.
Hanterbarhet: Om du har tillräckligt med resurser att hantera krav du får på dig så kommer du klara dig lättare.
Meningsfullhet: Att man ska vara delaktig och engagerad, då känner man sig mer motiverad.

6. En livstil är hur du väljer att leva ditt liv. En hälsosam livstil skulle jag säga är när man äter bra mat, motionerar regelbundet, inte röker och i allmänhet har kontroll över sitt liv och har ett bra välbefinnande. En ohälsosam livsstil är tex de som är alkoholister eller missbrukare.

7. Livsåskådning är den syn man har på hur ens liv ska vara.
 
8. Jag skulle då välja sömnvanor. Jag sover väldigt bra och får tillräckligt med sömn. Jag lägger mig alltid i tid när jag har skola. Brukar komma i säng runt 9-10 tiden på kvällarna och när jag får tillräckligt med sömn blir det lättare att komma upp ur sängen och komma iväg till skolan. Då orkar jag också mer. Om jag lägger mig väldigt sent på en vardag när jag ska upp till skolan så blir det jätte jobbigt för mig att komma upp på morgonen. Då ligger jag kvar i sängen och försover mig. Men jag tycker att mina sömnvanor fungerar bra. 
 
9. Jag har försökt att göra en förändring på mina kostvanor. Det har jag försökt att göra många gånger i mitt liv men har aldrig riktigt lyckats. Jag har bestämt mig flera gånger med att börja äta nyttigare mat och sluta med det onyttiga som snabbmat. Till exempel Mc'donalds. Men när jag väl kommit till det statiet så blir det ändå att jag äter det där onyttiga. För övrigt tycker jag att jag äter rätt bra, oftast. Jag äter även alltid grönsaker till maten vilket jag är uppväxt med att behöva göra. Och i min familj varierar vi maten bra så att det inte blir samma hela tiden. Men ibland händer det att jag äter det där onyttiga och det är just det jag vill ändra på. Så ett försök till skulle jag vilja göra! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback